Svetový deň jabĺk sa slávi vždy 21. októbra. Toto známe a obľúbené ovocie si zaslúži našu pozornosť z mnohých dôvodov.
Jabloň patrí u nás k najrozšírenejším ovocným stromom a považuje sa za najstarší ovocný strom, pričom na svete existuje okolo 20 000 odrôd jabĺk. Jablká patria do skupiny dužinatých plodov, ktoré nazývame spolu s hruškou, dulou, jarabinou a mišpuľou malvice. Obsahujú veľké množstvo vody, vitamínov, minerálnych látok a dôležitú látku pektín, ktorá v tele udržuje vitamín C. Jablká pôsobia na správne trávenie, pomáhajú vylučovať škodlivé latky z tela, čistia pokožku a podporujú činnosť srdca a ciev. Slúžia aj ako prevencia proti stresu a nespavosti, preto sa odporúča zjesť aspoň jedno jablko denne, napríklad na desiatu alebo olovrant.
Plod jablka sa skladá z ochrannej šupy, pod ktorou sa po dozretí nachádza mäkká dužina. V strede nájdete jadrovník s 5 až 10 semiačkami. Na vrchu sa nachádza stopka, ktorá spájala jablko so stromom. Na spodnej strane sa nachádzajú zvyšky kalicha. Ak v jablku natrafíte na červíka, nezľaknite sa. Pravdepodobne pôjde o húsenicu obaľovača jablčného, pričom jej výskyt je zárukou toho, že vaše jablko nebolo chemicky ošetrené.
Vedeli ste, že najobľúbenejším dezertom na svete je práve jablková štrúdľa?