Vďaka nemu zistíte, ako zrak ovplyvňuje naše chute.
Môže farba jedla alebo nápoja ovplyvniť vnímanie chute? Je možné, aby zrak oklamal chuťové poháriky nášho jazyka?
Budete potrebovať:
- 3 škatule jablkového džúsu
- červené a zelené potravinárske farbivo
- papier
- ceruzku
- 10 pokusných osôb (alebo iný ľubovoľný počet, no čím viac, tým lepšie)
- poháre (3 kusy pre každú pokusnú osobu)
Postup:
Pomocou potravinárskeho farbiva zafarbite jablkový džús – do jednej škatule pridajte zelené farbivo, do druhej červené a tretiu škatuľu ponechajte bez zmeny. Do každého pohára nalejte trochu džúsu z inej škatule, teda budete mať pohár so zeleným džúsom, pohár s červeným džúsom a pohár s nezafarbeným džúsom. Požiadajte pokusnú osobu, aby sa napila z každého pohára a zakaždým určila chuť nápoja. Odpovede si zaznamenajte. Takto to zopakujte aj s ďalšími osobami. Na záver vyhodnoťte svoje zistenia. Zistili ľudia, že išlo vždy o ten istý džús, alebo ich farba oklamala a tipovali rôzne príchute?
Zdroj: https://www.education.com
foto: pixabay.com