V chladných sychravých jesenných dňoch si pochutnajte na jednoduchom dezerte.
Recept pochádza z Veľkej Británie a pri jeho príprave zužitkujete svoje prebytky ovocia, ktoré možno už nevyzerá tak lákavo. S crumble vám zaručujeme, že zmizne všetko a možno ešte nebude dosť.
Čo budete potrebovať?
ovocie – jablká, hrušky, slivky, hrozno...
pomleté orechy
kokosový alebo rastlinný tuk, prípadne maslo
cukor
škoricu
vanilku
polohrubú múku
Ako postupovať?
Predhrejte si rúru na 180 °C. Medzitým si vymastite zapekaciu misu alebo plech tukom. Ovocie umyte a ak treba, ošúpte. Nakrájajte ho na malé kúsky a naukladajte do zapekacej misy. Posypte škoricou a vanilkou, prípadne oslaďte a dobre zamiešajte. Následne si vytvorte mrveničku. Použite kúsky mäkkého tuku. Pridajte 2-3 veľké lyžice cukru a postupne dosýpajte múku. Rukami všetko vymieste a vytvorte guľu, ktorá sa trocha rozsýpa. To je správna konzistencia mrveničky. Postupne ju rozmrvte na ovocie tak, aby ho čo najviac pokryla. Misu vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 minút. Hotové crumble má na vrchu zlatistú chrustu. Môžete si ho dozdobiť šľahačkou, zmrzlinou alebo pudingom. Dobrú chuť!
Ozaj, máte nejaký svoj overený recept na využitie zvyškov jedla? Viete ho pripraviť sami alebo takmer sami? Podeľte sa oň s nami a doplňte ho svojimi kresbami. Tešíme sa na ne.
Pokračovanie článku je exkluzívnym obsahom pre členov Klubov SŽ s predplateným obsahom.