Rozbor našich chúťok

Rozbor našich chúťok

Skvelé leto so Stromom začíname chuťami. Prečítajte si prvý článok a pokračujte až do septembra.

Už tradične, konkrétne tretie leto, vám budeme každý týždeň prinášať tri skvelé inšpirácie, články alebo videá, aby sme obohatili váš letno-prázdninový program. Prvý článok začneme témou chute.

Naše telo nám svojimi požiadavkami dáva jasný signál, že nám niečo chýba. Túžba človeka po jedle môže byť príznakom nedostatočných živín, vitamínov alebo minerálov. Poďme do hĺbky rozobrať, čo presne nám chce telo týmito chúťkami naznačiť. 

Neustála túžba po sladkom znamená, že svojmu telu často doprajeme takzvané „rýchle sacharidy.“ Tie okamžite zvýšia hladinu cukru v krvi, čím sa naštartuje tvorba inzulínu, ktorý ho neutralizuje. Ak sa tento proces pravidelne opakuje, hladina cukru a inzulínu neustále kolíše. Opakujúci sa pokles cukru v krvi spôsobí, že máme potom chuť na sladké. Ideálne by sme mali svojmu telu dodávať „komplexné sacharidy.“ Tie telo starostlivo rozloží na monosacharidy a uloží do zásoby. Pri ich konzumácií sú výkyvy cukru v krvi menej bežné, tým pádom zabránime neustálej chuti na sladké. Zásobujme svoje telo preto zeleninou, ryžou, zemiakmi alebo celozrnnými produktami. 

 

Chuť na slané signalizuje nedostatok minerálov v tele. Môže nám napríklad chýbať vápnik, ktorý je kľúčový pre pevnosť kostí a zubov, pre správnu krvnú zrážanlivosť a činnosť svalov. Jeho zdrojom sú mliečne výrobky, mak, kešu oriešky, figy a mandle. Draslík zas reguluje srdcový tep a tlak a riadi hospodárenie s vodou. Nachádza sa v čerstvej zelenine, ovocí či hydine. Častý je aj nedostatok železa, ktoré je vo fazuli, šošovici, marhuliach či slivkách. Okrem deficitu minerálov je ďalšou príčinou nadmerná konzumácia soli, ktorá zaťažuje obličky a spôsobuje zavodňovanie organizmu. Mali by sme sa vyhýbať údeninám, taveným syrom či instantným jedlám.

Keď túžime po niečom horkom či kyslom, telo nám chce dať najavo, že potrebuje detoxikáciu. Kyslá chuť pôsobí sviežo a očisťuje najmä pečeň a žlčník. Horká chuť zas podporuje činnosť čriev, látkovú premenu a dokonca potláča chuť na sladké. Zaradením kyslých mliečnych výrobkov, ako napríklad kefíru alebo kvasenej zeleniny, podporíme našu imunitu a trávenie. Konzumáciou horkých potravín, napríklad grepu, zrýchlime spaľovanie jedla. Čo sa týka ostrých jedál, tie pôsobia na pľúca, keďže po zjedení niečoho štipľavého máme tendenciu vdychovať viac vzduchu. Treba používať koreniny, ktoré nielen zrýchľujú metabolizmus, ale aj podporujú spaľovanie tukov. 

Ak vás predsa len v budúcnosti prepadne chuť na mastné kuracie kúsky či presladený cheesecake, zhlboka sa nadýchnite a zamyslite sa nad tým, čo vám telo signalizuje. Nepoddajte sa a radšej sa zasýťte zdravými alternatívami. Držím vám palce!

Autor: Eva Dohnalová
Jazykový korektor: Tereza Bašteková
Grafik: Klára Kapustová

foto: pixabay.com

COOKIES

Chceme Vám prinášať obsah, ktorý Vás naozaj zaujíma, preto používame súbory cookies. Kliknite na tlačidlo Prijať všetky, ak súhlasíte s používaním cookies a zbieraním štatistických dát touto webovou stránkou pre účely zobrazovania relevantného obsahu a reklamy.

Spravovať možnosti

Nastavenia môžete upraviť kliknutím na jednotlivé položky. Pre viac informácií o GDPR navštívte túto stránku.

Účely spracovania dát