Plytvanie potravinami neznamená len plytvať peniazmi.
Vyhlasujeme siedmu výzvu v rámci iniciatívy projektu „Teaching green“. Budeme radi, ak sa zapojíte a to nielen z dôvodu, aby ste sa dozvedeli niečo viac o klimatickej zmene, ale aby ste informovali aj svoje okolie o tom, čo klimatická zmena je a ako môžeme zmierniť jej dopady.
Výzvy zverejňujeme každý druhý pondelok aj na Instagrame, preto sledujte účet @teaching.greenproject a používajte #teachinggreenchallenge. Vašou úlohou bude odfotiť sa alebo natočiť video, ako sa vám darí výzvu plniť a označiť projektový Instagram vo vašom príspevku.
Výzvy sú otvorené pre všetkých bez rozdielu a prebiehajú naraz v 4 krajinách - Slovensku, Španielsku, Taliansku a Cypre. Preto je vhodné pri vašich príspevkoch používať anglický jazyk, nie je to však podmienkou. Každá výzva bude pripravená v dvoch variantoch a vy si sami môžete vybrať, ktorý vám viac vyhovuje.
Plytvanie potravinami má negatívny vplyv na životné prostredie. Potraviny, ktoré sú vyhodené do odpadu, končia často na skládkach, kde sa môžu rozkladať a uvoľňovať skleníkové plyny, ktoré prispievajú k globálnemu otepľovaniu. Každý z nás môže pomôcť minimalizovať plytvanie potravinami. Napríklad tým, že nakupujeme len to, čo naozaj potrebujeme a prípadné zvyšky použijeme na prípravu jedál, darujeme ich do charitatívnych organizácií alebo ich kompostujeme.
Výzva č. 7:
A. Zostavte recepty využívajúce rôzne potravinové zvyšky, ktoré by inak skončili v koši.
B. Podporte lokálnych producentov a uvarte si jedlo z lokálnych potravín.
Uzávierka výzvy je 7.5.2023.
foto: cz.depositphotos.com