Stavím sa, že vás už minimálne raz prepadla nevysvetliteľná chuť na niečo slané, sladké, horké, kyslé či pikantné.
Naše telo nám svojimi požiadavkami dáva jasný signál, že nám niečo chýba. Naša túžba po jedle môže byť príznakom nedostatočných živín, vitamínov alebo minerálov. Poďme do hĺbky rozobrať, čo presne nám chce telo týmito chúťkami naznačiť.
Neustála túžba po sladkom znamená, že svojmu telu často doprajeme takzvané „rýchle sacharidy.“ Tie okamžite zvýšia hladinu cukru v krvi, čím sa naštartuje tvorba inzulínu, ktorý ho neutralizuje. Ak sa tento proces pravidelne opakuje, hladina cukru a inzulínu neustále kolíše. Opakujúci sa pokles cukru v krvi spôsobí, že máme potom chuť na sladké. Ideálne by sme mali svojmu telu dodávať „komplexné sacharidy.“ Tie telo starostlivo rozloží na monosacharidy a uloží do zásoby. Pri ich konzumácií sú výkyvy cukru v krvi menej bežné, tým pádom zabránime neustálej chuti na sladké. Zásobujme svoje telo preto zeleninou, ryžou, zemiakmi alebo celozrnnými produktami.
Pokračovanie článku je exkluzívnym obsahom pre členov s predplateným obsahom.