Znie to zložito? Presvedčíme vás o opaku.
Čo budete potrebovať:
1 liter kvalitného čerstvého mlieka (nie trvanlivého)
40 ml citrónovej šťavy alebo octu
väčší hrniec
varechu, sitko alebo plátno
Postup:
Mlieko nalejte do hrnca, miešajte, aby neprihorelo a nechajte zovrieť. Následne ho odstavte z ohňa a hneď doň vlejte kyslú citrónovú šťavu. Miešajte varechou a pozorujte, ako sa mlieko zráža do hrudiek. Keď sa oddelí všetka vodnatá srvátka od tvarohu, preceďte obsah hrnca. Najlepšie sa jej zbavíte tým, že tvaroh zabalíte do plátna a postláčate, aby prebytočná tekutina vytiekla. Nechajte odkvapkať a váš domáci tvaroh je hotový. Vydrží vám v chladničke približne tri dni a z uvedeného množstva mlieka získate približne 150g tvarohu.
Na čo ho využijete, necháme na vás. Výborným tipom sú však tvarohové knedličky, nátierka alebo zemiaky s tvarohom a kôprom. Budeme veľmi radi, ak sa so svojimi tvarohovými dobrotami s nami podelíte aspoň formou receptu. Dobrú chuť!