Časti jablka

Svetový deň jabĺk sa slávi vždy 21. októbra. Toto známe a obľúbené ovocie si zaslúži našu pozornosť z mnohých dôvodov.

Jabloň patrí u nás k najrozšírenejším ovocným stromom a považuje sa za najstarší ovocný strom, pričom na svete existuje okolo 20 000 odrôd jabĺk. Jablká patria do skupiny dužinatých plodov, ktoré nazývame spolu s hruškou, dulou, jarabinou a mišpuľou malvice. Obsahujú veľké množstvo vody, vitamínov, minerálnych látok a dôležitú látku pektín, ktorá v tele udržuje vitamín C. Jablká pôsobia na správne trávenie, pomáhajú vylučovať škodlivé latky z tela, čistia pokožku a podporujú činnosť srdca a ciev. Slúžia aj ako prevencia proti stresu a nespavosti, preto sa odporúča zjesť aspoň jedno jablko denne, napríklad na desiatu alebo olovrant.

Plod jablka sa skladá z ochrannej šupy, pod ktorou sa po dozretí nachádza mäkká dužina. V strede nájdete jadrovník s 5 až 10 semiačkami. Na vrchu sa nachádza stopka, ktorá spájala jablko so stromom. Na spodnej strane sa nachádzajú zvyšky kalicha. Ak v jablku natrafíte na červíka, nezľaknite sa. Pravdepodobne pôjde o húsenicu obaľovača jablčného, pričom jej výskyt je zárukou toho, že vaše jablko nebolo chemicky ošetrené.

Vedeli ste, že najobľúbenejším dezertom na svete je práve jablková štrúdľa?

Stiahnite si obrázok ako pdf    

COOKIES

Chceme Vám prinášať obsah, ktorý Vás naozaj zaujíma, preto používame súbory cookies. Kliknite na tlačidlo Prijať všetky, ak súhlasíte s používaním cookies a zbieraním štatistických dát touto webovou stránkou pre účely zobrazovania relevantného obsahu a reklamy.

Spravovať možnosti

Nastavenia môžete upraviť kliknutím na jednotlivé položky. Pre viac informácií o GDPR navštívte túto stránku.

Účely spracovania dát